21.4 C
Thessaloniki

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δέσμιος και αντιαριστερός ο Σόιμπλε, μπηχτή στον Βαρουφάκη 

Ημερομηνία:

Ένα από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στην αυτοβιογραφία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι, φυσικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και με… θερμά λόγια, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει στα όσα αναφέρονται στο βιβλίο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε τα λάθη του και δεν παρέλειψε, μιλώντας στο βράδυ της Τετάρτης (10.04.2024) στο Kontra Channel να αφήσει και τις αιχμές του για τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τα καλά λόγια που είπε για τον ίδιο ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ένα από τα πρόσωπα «κλειδιά» την περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα εξήγησε ως εξής: «Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν σκληρούς πολιτικούς αλλά και σχέδιο και στρατηγική. Η διαφορά μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα φτιάξαμε μια στρατηγική.

Αυτό νομίζω που εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πως όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν. Πιστεύω ότι το κομπλιμέντο αφορούσε το γεγονός ότι προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω το κλίμα υπέρ της Ελλάδας».

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «ο Βόλγγκανγκ Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία. Έκανε πάρα πολλά λάθη, πολλά από τα οποία έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, από τον κ. Ντάισελμπλουμ, από την κα Μέρκελ, από την κα Λαγκάρντ. Έχουν αναγνωρίσει όχι απλώς ότι ήταν λάθος η στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά ότι ήταν λάθος για την ίδια την Ευρώπη.

Ήταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊστής με λιγότερες χώρες στην Ε.Ε. Ήθελε πολιτική εμβάθυνση αλλά όχι με όλες τις χώρες και δεν εννοώ μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία ή την Ιταλία και δεν είμαι σίγουρος ακόμη και για τη Γαλλία».

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να ηττηθεί η αριστερή άποψη στην Ευρώπη. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν οικονομολόγος, ήταν νομικός. Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημά του είναι ότι ήταν πολιτικός και ήθελε να ηττηθεί η αριστερή άποψη.

Δεν γινόταν μια συζήτηση με βάση το ποιος παρουσιάζει καλύτερα επιχειρήματα. Ήθελε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δώσει αέρα όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους Podemos στην Ισπανία ή στο μπλοκ της Αριστεράς στην Πορτογαλία. Ο Σόιμπλε ήταν δέσμιος του αφηγήματος που είχε χτιστεί για τους τεμπέληδες Έλληνες. Όταν χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη, αλλά έχεις πείσει τον κόσμο με το αφήγημά σου, δεν είναι εύκολο ξαφνικά να το αλλάξεις».

Το λάθος του Βαρουφάκη

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί τι θα σήμαινε να μην υπάρξει γρήγορος συμβιβασμός», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρίνοντας ότι αυτό ήταν το λάθος του προκατόχου του.

«Πίστευε ότι υπήρχε τρόπος μετά από το δημοψήφισμα να περάσει μια μεγαλύτερη περίοδος χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για έναν συμβιβασμό. Όμως, ακόμη και οι επιτροπές που συμβούλευαν τον κ. Βαρουφάκη και εξέταζαν τις δυνατότητες της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο, του έλεγαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Γι’ αυτό επιμένω ότι χρειάζονται πολιτικοί που διαπραγματεύονται, αλλά που έχουν και στρατηγική και δεν στήνουν ένα αφήγημα ότι είναι πιο αριστεροί και θα τα καταφέρουν. Ο φόβος στη διαπραγμάτευση υπήρχε αν δεν είχες τα εργαλεία αυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί σε βάθος τι θα σήμαινε να επιμηκύνουμε την περίοδο που δεν θα κάναμε συμβιβασμό» συμπλήρωσε.

«Είχα ευθύνη να μη βγει η χώρα από το ευρώ»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε επίσης ότι αν δεν γινόταν συμβιβασμός, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης με ολέθρια αποτελέσματα. «Είχα ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην καταρρεύσει η χώρα. Αν μας έδιωχναν από το ευρώ και γινόταν υποτίμηση, θα μειωνόταν το εισόδημα του ελληνικού λαού 24% επιπλέον».

Στο ερώτημα αν μετά το δημοψήφισμα ήταν πράγματι ρεαλιστικό το σενάριο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το επεδίωκε. Αν επέμενε σε αυτό, θα ήταν η αρχή του τέλους ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αλλά σε μια διαπραγμάτευση δεν έχει σημασία ποια μπορεί να είναι η αλήθεια που πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύει ο αντίπαλος. Αυτός λοιπόν ήταν ο στόχος του. Επομένως η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού, δεν είναι να λέει ότι εγώ είμαι πιο αριστερός. Κι εγώ θα μπορούσα να το κάνω αυτό, αλλά το κόστος δεν θα το πλήρωνα μόνο εγώ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε επίσης ότι καλώς ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά κακώς δεν ζητήθηκαν ανταλλάγματα γι’ αυτό. Παρέθεσε μάλιστα μια σειρά από πράγματα τα οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει από τις τράπεζες. «Όταν οι τράπεζες, οι καταθέσεις και η οικονομία κινδυνεύουν, πρέπει να τις σώσεις. Μετά όμως πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: να διασφαλίσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει και να ζητήσεις ως αντάλλαγμα, να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές».

Καταλήγοντας και μιλώντας για τη Νέα Αριστερά και τις θέσεις τις σε μια σειρά ζητημάτων, σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μπλοκ δυνάμεων ώστε να επιβληθούν κοινωνικές πολιτικές».

«Η Ελλάδα, αν θέλει να σταθεί στα πόδια της δεν μπορεί να συμμετέχει στην κούρσα των εξοπλισμών. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κάποιος ότι θα έχουμε και κοινωνικό κράτος, θα επενδύσουμε στην Παιδεία και στην Υγεία, θα μειώσουμε τους φόρους και θα συμμετέχουμε συγχρόνως σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα», σημείωσε.

To άρθρο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δέσμιος και αντιαριστερός ο Σόιμπλε, μπηχτή στον Βαρουφάκη  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related